Cea mai ieftină casă ar putea rezolva criza globală de locuințe: modul revoluționar în care este realizată

de: Alexandru Puiu
19 06. 2020

La nivel global, un număr copleșitor de oameni stau pe stradă din cauza lipsei unei locuințe și, implicit, a prețului exorbitant asociat unei case. Un nou proces de construcție își propune să remedieze această situație.

În ultimul deceniu, chiar dacă cei mai mulți oameni continuă să-și cumpere un apartament sau să-și facă o casă de la zero, se fac progrese importante când vine vorba de locuințe ”alternative”. Casele mici sunt la modă acum, mai ales când vine vorba de o locuință de vacanță sau una pe care vrei să o faci departe de aglomerația orașului.

Un model foarte interesant de casă, cu un potențial teribil, este ilustrat în imaginea de mai sus. Costă doar 3500 de dolari întreaga construcție și permite extinderea. Acest model poartă numele de ”dome house” sau casa gonflabilă. Este important însă de reținut că partea gonflabilă a ecuației constă într-un artificiu făcut la construcție, chiar dacă rezultatul final este din ciment.

Practic, se umflă un cofraj pentru a crea structura și forma casei. Acela cofraj este flexibil și disponibil în mai multe forme și dimensiuni. După aceea, se umple cu ciment. Această metodă de construcție, deși pare revoluționară, a fost patentată încă din 1964, de către arhitectul Dr. Dante Bini. Atunci s-a introdus pentru prima oară ideea de a folosi aer cu scopul de a ridica și a da forma unei ”carcase” din ciment, după ce materialul a fost turnat la sol.

Fiul lui Dante Bini a optimizat și mai mult mecanismul creat de tatăl său și l-a testat în cele mai improprii condiții. Așa a aflat că, folosind combinația potrivită de materiale, o casă ”gonflabilă” rezistă la cutremure, cenușă sau chiar lavă, în apropierea muntelui Etna, pentru peste 50 de ani.

Acum, tânărul Bini vrea să readucă în actualitate metoda de atunci pentru a oferi case ieftine refugiaților și oamenilor străzii, chiar dacă este conștient că metodologia sa poate fi, la fel de bine, aplicată la spații comerciale, resorturi, spații educaționale și nu numai.

Până la ora actuală, peste 1600 de astfel de structuri au fost deja construite în 23 de țări, cu dimensiuni diferite. Cele mai mici, cu o suprafață de 40 de metri pătrați au ridicat în sub o oră, cu o presiune de aer de doar o atmosferă.